Україна відмовляється від поліетиленових пакетів у супермаркетах: досвід інших країн

Депутати Верховної Ради України проголосували за заборону на використання поліетиленових пакетів в українських магазинах. За порушення закону передбачено штраф. Зокрема, тепер можна застосовувати в торгівлі надтонкі і тонкі пластикові пакети, а також оксобіорозкладні.

Поширювати поліетиленову упаковку заборонено як безкоштовно, так і платно. Виняток – це біорозкладні пакети для упаковки риби, м’яса або сипучих продуктів, однак вони повинні мати маркування.

Відповідальність за несанкціоноване використання нестимуть співробітники підприємства. Сума штрафу вражає – від 8500 до 17 000 гривень. За повторне використання – від 17 000 до 34 000 гривен.
Закон поки не вступив у силу, його має підписати президент.

Яка ситуація з пластиковими пакетами в інших країнах світу?

У багатьох країнах світу на законодавчому рівні заборонено використання пластикових пакетів у сфері торгівлі. Продавці суворо дотримуються правил, упаковують товари виключно в економічну упаковку, оскільки порушення може послужити приводом для значного штрафу в кілька тисяч доларів.

В яких країнах світу заборонені пластикові пакети:

Кенія
ПАР
Австралія
Нова Зеландія
Танзанія
Сінгапур
Бангладеш
США
Грузія
Китай
Країни Європейського Союзу

У деяких країнах, наприклад, у Данії та Латвії існує податок на безкоштовні пакети. У Німеччині ви можете обійти десяток магазинів і ніде не зустріти навіть біорозкладного поліетилену, продавці пропонують покупцям виключно паперову упаковку.

Яна Катасонова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *